2020-12-18 08:06:55• hírek • m4sport.hu

FIFA-gála: Nem volt meglepetés, mutatjuk, ki lett az év játékosa

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), melyet csütörtök este a zürichi díjátadó gálán adtak át.

A virtuálisan megrendezett gálán először a 2020-s év legjobb női kapust választották meg. A három jelölt közül végül Sarah Bouhaddi, a francia és az Olympique Lyon egyese lett a nehéz esztendő legjobbja, Christiane Endlert (chilei, Paris Saint-Germain) és Alyssa Naehert (amerikai, Chicago Red Stars) megelőzve.

Következőként a férfi-kapusok legjobbját nevezték meg, a Bayern Münchentől Manuel Neuert, aki a Liverpooltól Alisson Beckert, illetve az Atlético Madridtól a szlovén Jan Oblakot előzte meg.

Ezek után jött az év legszebb góljának járó Puskás-díj, amelyért Giorgian De Arrascaeta (uruguayi, CR Flamengo), Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham Hotspur), Luis Suárez (uruguayi, FC Barcelona) találata versenget, végül a londoni klub dél-korei támadójának gólja bizonyult a legszebbnak, 2020-ban. Az elmúlt évben a magyar Zsóri Dániel nyerte ezt a trófeát.
 


A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adták át 12. alkalommal. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután tavaly - első magyarként - Zsóri Dániel, idén pedig a dél-koreai Szon Hung Min volt a díjazott.

A gólok után az edzők vették át a főszerepet. Először a női csapatok legjobb trénerét nevezték meg, Sarina Wiegmant, aki a holland válogatottat irányítja.

A férfiaknál három nagy név, karizmatikus mester versengett az év legjobbja címért - Marcelo Bielsa (argentin, Leeds United FC), Hans-Dieter Flick (német, Bayern München), Jürgen Klopp (német, Liverpool FC) -, talán mindenki azt sejtette, hogy nem lesz meglepetés, ha a Bajnokok Ligáját - és mindent, ahol indult - nagyon magabiztosan megnyerő Bayern München mestere, Hansi Flick nyeri a díjat, de végül a tavalyi győztes Klopp újra megkapta, miután a Liverpool 30 év után nyerte meg újra a Premier League-t.

A 2020-s Fair Play-díjat egy 17 éves olasz fiú nyerte, Mattia Agnese, az olasz Ospedaletti játékosa, aki egy mérkőzésen az ellenfél játékosának életét mentette meg azzal, hogy azonnal felmérte a helyzetet és azonnal segítséget nyújtott a földön fekvő ájult fiatal labdarúgónak.

Az év legjobb szurkolóját is megszavazták, Marivaldo, Francisco Da Silvát, aki minden egyes alkalommal 60 kilométert tett meg azért, hogy kedvenc csapata hazai mérkőzéseit a stadionban nézhesse.

A végére maradtak az év játékosai. A nőknél Lucy Bronze nyert, aki az Olympique Lyon csapatával BL-t nyert, jelenleg a Manchester City játékosa az angol győztes, aki Pernille Hardert (dán, VfL Wolfsburg, Chelsea FC) és Wendie Renard-t (francia, Olympique Lyon) előzte meg.

A férfiaknál a három jelölt között ott volt korunk - talán nem merészség kijelenteni - két legnagyobbja, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, de a díjat a Bayern München lengyel gólfelelőse, Robert Lewandowski nyerte. A magyar válogatott szövetségi kapitányaként Marco Rossi Kylian Mbappét tette az első helyre, Lewandowskit a másodikra és Ronaldót a harmadikra, a csapatkapitányként szavazó Szalai Ádám Lewandowski, Ronaldo, Kevin De Bruyne sorrendet állított fel.



A FIFA Év játékosa-díj győztesei:
1991: Lothar Matthäus (német, Internazionale)
1992: Marco van Basten (holland, AC Milan)
1993: Roberto Baggio (olasz, Juventus)
1994: Romario (brazil, FC Barcelona)
1995: George Weah (libériai, PSG, AC Milan)
1996: Ronaldo (brazil, FC Barcelona)
1997: Ronaldo (brazil, FC Barcelona, Internazionale)
1998: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
1999: Rivaldo (brazil, FC Barcelona)
2000: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
2001: Luis Figo (portugál, Real Madrid)
2002: Ronaldo (brazil, Real Madrid)
2003: Zinedine Zidane (francia, Real Madrid)
2004: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2005: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2006: Fabio Cannavaro (olasz, Juventus, Real Madrid)
2007: Kaká (brazil, AC Milan)
2008: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2009: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

A FIFA-Aranylabda győztesei:
2010: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2011: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2012: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2013: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2014: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2015: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

A FIFA Év játékosa-díj győztesei:
2016: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2017: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2018: Luka Modric (horvát, Real Madrid)
2019: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2020: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: